FAKTOR INTERNAL DAN EKSTERNAL TERHADAP DAYA TERIMA IBU HAMIL PADA PEMBERIAN MAKANAN TAMBAHAN BERBASIS PANGAN LOKAL

https://doi.org/10.35907/bgjk.v16i2.356

Authors

  • Ayu Arami Universitas Teuku Umar Aceh
  • Fitriani Universitas Teuku Umar Aceh
  • Teungku Nih Farisni Universitas Teuku Umar Aceh

Keywords:

Acceptability, Local Food, PMT, KEK

Abstract

Backround : The problem of malnutrition in pregnant women continues to attract attention. One of them is the risk of chronic energy deficiency in pregnant women. Chronic energy deficiency in pregnant women is a problem that involves reduced protein and energy intake during pregnancy and can cause health problems for the mother and fetus. Objective : To determine the influence of internal and external factors on the acceptance of pregnant women when providing additional food based on local food as an effort to reduce KEK in the work area of ​​the Cot Kuta District Health Center, Nagan Raya. Method : in this research is a quantitative approach with a non-parametric analytical descriptive research type. Results : There is an influence of internal factors, namely the nutritional knowledge variable with (P value = 0.04), external factors, namely the food texture variable with (P Value = 0.02), food taste with (P value = 0.02), food taste with (P value = 0.04). P Value = 0.05), food variety with (P Value = 0.04) and food aroma with (P Value = 0.04). Meanwhile, the factors that have no influence are internal factors, namely education with (P Value = 0.09) and eating habits with (P Value = 0.76). Conclusion : There is an influence of internal and external factors on the acceptance of pregnant women through food waste during supplementary feeding. "There is an influence between internal factors from the variable nutritional knowledge on the acceptability of pregnant women, then there is another influence from external factors, namely the variables of food taste, texture, variety and aroma of food on the acceptability of pregnant women."

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adriani dan Wirjatmadi. (2014). Peranan Gizi Dalam Siklus Kehidupan. Jakarta: Kencana

Azwar, S. (2017). Metode Penelitian Psikologi. Yogyakarta: Pustaka Pelajar

Azwar, S. (2018). Penyusunan Skala Psikologi. Yogyakarta: Pustaka Pelajar

Arisman. (2014). Gizi Dalam Daur Kehidupan. Jakarta: ECG

Bappenas. (2018). Rencana Aksi Nasional Pangan Dan Gizi Badan Perencanaan Pembangunan Nasional . Jakarta : Bappenas

Dafiu Tita Rosmawati. (2017). Hubungan Pengetahuan Ibu Hamil Tentang Gizi Kehamilan Dengan Kejadian Kurang Energy Kronik (KEK) Pada Kehamilan Di Kota Yogyakarta Tahun 2017. Poltekkes Kemenkes Yogyakarta

Firiani, Farisni, T. N., Syahputri, V. N., Arundhana, A. I., Umar, U. T., Umar, U. T., & Hasanuddin, U. (2022). Analysis of local commodity food menu to improve consumption patterns of breastfeeding mothers in remote villages , aceh barat regency. 62(10), 5857–5868.

Heryanti. (2012). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kekurangan Energi Kronik(KEK) Pada Ibu Hamil Di Wilayah Kerja UPT. Puskesmas Gandungmagu I Kabupaten Cilacap. STIKes

Hartati Bahar. (2017). Kondisi Sosial Budaya Berpantang Makanan dan Implikasinya pada Kejadian Anemia Ibu Hamil (Studi Kasus pada Masyarakat Pesisir Wilayah Kerja Puskesmas Abeli di Kota Kendari). Makassar: Universitas Hasanuddin

Hevrialni, R. &. (2021). Intervensi Pendampingan Kurang Energi Kronik (KEK) Pada Ibu Hamil Dengan Pendekatan Continuity Of Midwifery Care (COMC) Sebagai Upaya Pencegahan Stunting. Jurnal Riset Kesehatan Poltekkes Depkes Bandung, 13(2), 310-318.https://doi.org/10.34011/juriskesbdg.v13i2.1880.

Israq. (2017). Hubungan Budaya Makan Dan Pendapatan Keluarga Dengan Kejadian Kekurangan Energy Kronik (KEK) Dalam Kehamilan Di Wilayah Kerja Puskesmas Nambo Kota Kendari Provinsi Sulawesi Tenggara Tahun 2017. Kemenkes RI Politeknik Kesehatan Kendari

Khusna, L. (2018). Gambaran rasa, warna, tekstur, variasi makanan dan kepuasan menu mahasantri di pesantren mahasiswa KH. Mas Mansur UMS. Publikasi Ilmiah, Program St(Fakultas Ilmu Kesehatan), Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2015). Pedoman Penanggulangan Kurang Energy Kronik (KEK) Pada Ibu Hamil. Direktorat Bina Gizi. Jakarta: Kemenkes RI

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2017). Petunjuk Teknis Pemberian Makanan Tambahan (Balita, Ibu Hamil, Anak Sekolah) Jakarta: Kemenkes RI

Marsin, M., Joko, S., & Idi, S. (2016). Kajian daya terima berdasarkan sisa makanan dan menu makanan di asrama i poltekkes kemenkes yogyakarta (Doctoral dissertation, Poltekkes Kemenkes Yogyakarta).

Miranty Esya Ayu, Yuni Kusmiyati dan Nanik Setiyawati. (2019). Hubungan Kejadian Kekurangan Energy Kronis Pada Saat Hamil Dengan Kejadian Stunting Pada Balita Usiaa 0-6 Bulan Di Wilayah Kerja Puskesmas Gedangsari II Kabupaten Gunung Kidul Tahun 2019. Skripsi Tesis, Poltekkes Kemenkes Yogyakarta

Notoatmodjo, Soekidjo. (2012. Promosi Kesehatan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta

Nurlisma, & Fitriani. (2022). Hubungan perilaku tuha peut terhadap penerapan qanun tentang pencegahan dan penanggulangan kurang energi kronik (kek) pada ibu hamil. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 6, 1623–1630.

Prawirohardjo. (2018). Ilmu Kebidanan. Jakarta: PT.Bina Pustaka Sarwono Prawirohardjo

Proverawati, A., Asfuah, S. (2019). Gizi untuk Kebidanan.Yogyakarta: NuhaMedika

Purnita, N. R. (2016). hubungan waktu tunggu dan suhu makanan dengan dayaterima makanan di rsud dr.drajat prawiranegara kabupaten serang banten. Skripsi, 1–87

Suswanti, I. (2013). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Pemilihan Makanan Cepat Saji Pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan UIN Syarif Hidayatullah Jakarta Tahun 2012. Skripsi,1–181.Retrievedfrom https://repository.uinjkt.ac.id/dspace/bitstream/123456789/25931/1/IKA SUSWANTI-fkik.pdf

Suryani, L., Riski, M., Sari, R. G., & Listiono, H. (2021). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Terjadinya Kekurangan Energi Kronik pada Ibu Hamil. Jurnal Ilmiah Universitas Batanghari Jambi, 21(1), 311. https://doi.org/10.33087/jiubj.v21i1.1117

Sutrio, Mulyani, R., & Lupiana, M. (2021). Pelatihan Kader Pendamping Gizi Bagi Ibu Hamil Kek Dan Anemia Dengan Model Paket Pendampingan Gizi. Al-Mu’awanah: Jurnal Pengabdian Kepada Masyakarat, 2(1), 2797–3395.

Wibinoso dan Dewi. (2012). Solusi Sehat Seputar Kehamilan. Jakarta: Pt. Agro Medikari

WHO. (2018). Data and statistics.https://www.who.int/hiv/data/en/

Published

2025-03-19

How to Cite

1.
Arami A, Fitriani, Farisni TN. FAKTOR INTERNAL DAN EKSTERNAL TERHADAP DAYA TERIMA IBU HAMIL PADA PEMBERIAN MAKANAN TAMBAHAN BERBASIS PANGAN LOKAL . BIGES JUKES [Internet]. 2025 Mar. 19 [cited 2025 Apr. 25];16(2):8-16. Available from: https://ejurnal.biges.ac.id/kesehatan/article/view/356